Oficina Parlament Europeu

Acabar amb la bretxa salarial entre homes i dones, també des d'Europa

  • Javi López
  • Actualitzat:
  • Creat:

Javi López presenta una esmena al document del Semestre Europeu dins de la Comissió d'Ocupació del Parlament Europeu.

Necessitem proposar polítiques concretes per lluitar contra la bretxa salarial, no podem esperar al fet que les empreses i institucions acabin amb ella de pròpia iniciativa. Cal exigir mesures perquè sigui una realitat.” Afirma Javi López fent referència a l'esmena que ha presentat al document del Semestre Europeu dins de la Comissió d'Ocupació del Parlament Europeu.

La bretxa salarial és encara una realitat, una realitat en forma de desigualtat que es calcula del 16,3% en la Unió Europea i del 14,9% a Espanya segons l'Eurostat del 2015. La taxa d'ocupació de les dones amb almenys un fill menor de 6 anys és 9 punts inferior a la taxa d'ocupació de les dones sense fills i el 19% de la mà d'obra femenina potencial de la UE en 2016 estava inactiva per cuidar a menors o adults incapacitats. Unes xifres mitjanes que ens demostren que a dia d'avui encara queda molt per aconseguir una igualtat real entre homes i dones en els llocs de treball.

L'esmena realitzada al Semestre Europeu per a les polítiques de coordinació en matèria d'ocupació i qüestions socials es votarà dimecres que ve 14 de març en el Ple del Parlament Europeu i “Demana a la Comissió i als Estats membres que apliquin la transparència salarial a nivell europeu i nacional establint l'obligació de realitzar auditories de bretxa salarial de gènere a nivell d'empresa per aconseguir la igualtat de retribució entre dones i homes que exerceixen la mateixa funció o «treball equivalent»; valor’; demana a la Comissió que present requisits obligatoris per als ocupadors públics i privats per introduir plans d'igualtat a nivell d'empresa, negociats amb representants dels treballadors, per eliminar la desigualtat de gènere en el lloc de treball, incloses mesures actives de promoció de la igualtat i un mapatge salarial per identificar les diferències existents entre dones i homes.” Aquesta esmena proposada per Javi López en la Comissió d'Ocupació compta amb el suport d'eurodiputades i eurodiputats del grup socialdemòcrata (S&D), dels Verds/ALE i GUE/*NGL.

A igual treball, igual salari. Per molt que sembli una consigna d'un altre temps, no ho és; i per això els i les socialistes treballem des de les institucions per trencar la bretxa salarial que encara ens separa.” Declara López des d'Estrasburg, on avui comença el Ple del Parlament Europeu, afirmant que “Necessitem eines legislatives perquè partits i sindicats puguem denunciar les desigualtats de gènere en l'àmbit laboral.”