Parlament Europeu

Declaració de Javi López respecte les decisions adoptades per l'Eurogrup i el Govern d'Espanya

  • Actualitzat:
  • Creat:

Declaració de l'eurodiputat socialista, Javi López, respecte les decisions adoptades per l'Eurogrup i pel Govern d'Espanya

Ahir l'Eurogrup, després de cinc hores de reunió, va proposar mesures fiscals per valor d'un 1% del PIB i liquiditat del 10%, limitant-se a avalar el proposat ja per les institucions europees i els estats membres. Perdent així una gran oportunitat.

Tenim totes les alarmes d'una recessió massiva a Europa que té el potencial de portar-nos a l'escenari 2009 i els subsegüents problemes a la zona euro. Tot i així, l'Eurogrup no va activar les polítiques financeres imaginatives i ambicioses que esperàvem.

L'Eurogrup llança la pilota als estats membres deixant-nos sense una resposta contundent fiscal europea, res d'europeïtzació de l'estímul. Enrere queda la proposta del Grup dels Socialistes i Demòcrates Europeus de finançar un paquet d'estímuls a nivell europeu finançat pel MEDE.

Entre les nostres propostes estava que l'Eurogrup recomanés que el Consell Europeu decidís que el Banc Europeu d'Inversions incrementés el valor dels seus bons o la implementació urgent del Règim Europeu de Reassegurança d'Atur com demanàvem des del Grup Socialista Europeu.

Mario Centeno, ministre de Finances de Govern de Portugal i President de l'Eurogrup va dir abans de la reunió que "les mesures de contenció estan duent a les economies europees a temps de guerra". Doncs bé, continuarem treballant perquè la UE i la zona euro prenguin mesures econòmiques d'acord amb aquesta realitat.

Portem avisant durant anys que hem de protegir la zona euro contra futures crisis econòmiques i financeres i generar mecanismes i instruments per ajudar a sobreposar-se dels xocs. Però per a això, la política monetària, ara necessàriament expansiva i garantista amb la liquiditat no és suficient. Treballarem per l'activació de mesures i eines fiscals a nivell europeu.

Les conclusions de l'Eurogrup contrasten amb les preses per molts estats membres que estan mobilitzant els seus recursos per protegir a les seves economies i ciutadans. El discurs de President de el Govern d'Espanya, Pedro Sánchez, avui, i les decisions de Consell de Ministres, han estat exemplars en aquest sentit: 200.000 Milions (20% de l'PIB) per preservar el teixit productiu i mercat laboral, garantir la recuperació econòmica i protegir els més vulnerables. Tots els recursos necessaris per construir un veritable escut social davant el COVID19.

La UE ha d'actuar amb la mateixa rotunditat. I els socialistes continuarem treballant per a això.