Oficina Parlament Europeu

El Govern d'Espanya no pot ser còmplice de la repressió d'Erdogan

  • Javi López
  • Actualitzat:
  • Creat:

L'Eurodiputat Javi López ha interpel·lat aquest matí a l'Alta Representant de la UE Federica Mogherini. La petició s'ha fet conjuntament amb diputats socialistes, populars, liberals i verds de la càmera.

López ha volgut destacar, aprofitant que el Ministre Rafael Catalá compareixia aquest matí al Congrés dels Diputats per informar sobre aquest assumpte, que “no es pot garantir la integritat física de Yalçin i Akhanli si són extraditats a Turquia , un país encara sota Estat d'Emergència 15 mesos després de l'atemptat i en el qual s'ha derogat el Conveni Europeu de Drets Humans. Si s'aprova l'extradició constituiria un precedent molt perillós”.


Dos ciutadans de la UE d'origen turc van ser recentment detinguts a Espanya per càrrecs de terrorisme després de les ordres de detenció emeses per Turquia a través d'Interpol. És el cas de Hamza Yalçin, un periodista suec que està empresonat des del 3 d'agost, i l'escriptor alemany Doğan Akhanlı, que va ser posat en llibertat però se li ha prohibit sortir del país. Tots dos estan esperant que es dirimeixi sobre la seva extradició a Turquia.

En aquest sentit l'eurodiputat socialista ha declarat “Cal garantir que les alertes vermelles de la Interpol no s'usin per raons polítiques” a més ha afegit que “Erdogan fa un clar abús del sistema d'Alerta Vermella de la Interpol per detenir i extraditar a opositors, en aquest cas dos periodistes acusats de ser còmplices de terrorisme, així ho han advertit tant el Consell d'Europa com la OSCE.” 

López adverteix “És clar que el sistema d'alertes i sol·licituds d'extradició a països tercers generen molts dubtes i seria necessari acordar una resposta comuna dels Estats Membres a aquestes alertes donades les divergència en el seu seguiment per això hem preguntat a l'Alta representant.

A principis d'aquest any, el Consell d'Europa va advertir que el sistema d'Alerta Vermella de la Interpol ha estat usat de forma abusiva per alguns Estats membres per perseguir a opositors polítics més enllà de les seves fronteres, causant greus violacions dels drets humans.
Fins i tot la OSCE va urgir a la Interpol a revisar acuradament les ordres d'arrests sol·licitades per Turquia que involucrin a periodistes en particular, ja que podria ser mal utilitzat per sufocar la llibertat d'expressió.

Fitxers adjunts:

Paraules clau: