Oficina Parlament Europeu

Eleccions europees: quants eurodiputats tindrà cada país en 2019?

  • Actualitzat:
  • Creat:

La proposta del Parlament, que es votarà el 7 de febrer, suggereix redistribuir, després del "brexit", 27 dels 73 escons de la delegació britànica entre la resta d'Estats membres.

L'Eurocambra proposa que els altres 46 seients es reservin per a futurs Estats membres o per a llistes electorals transnacionals. Amb aquest repartiment, Espanya passaria de tenir 54 a 59 eurodiputats a partir de 2019.

La proposta advoca per reduir el nombre de seients quan Regne Unit surti de la Unió Europea, però suggereix que als Estats membres se'ls hauria d'assignar eurodiputats addicionals. Les noves regles entrarien en vigor a temps per a les eleccions de la UE de 2019, però hauran de ser aprovades pels països integrants.

El Parlament té en l'actualitat 751 escons, el màxim que els tractats europeus permeten. L'informe de la comissió d'assumptes constitucionals, que es votarà el 7 de febrer en el ple, proposa redistribuir, després de el “brexit”, 27 dels 73 escons de la delegació britànica entre altres Estats membres, mantenir els altres 46 en reserva per a futurs estats membres o per a llistes electorals transnacionals.

Distribució d'escons: cap país perjudicat

Amb aquesta proposta dels eurodiputats cap país de la Unió perdria escons. Alguns països, que estan infrarrepresentados a causa de canvis demogràfics, guanyarien d'un a cinc seients.

L'informe de l'Eurocambra té en compte el principi de “proporcionalitat degresiva”: els països amb menys població tenen menys escons que els més poblats. A més, els eurodiputats de països més grans haurien de representar a més persones que els de països més petits. En aquest sentit, els països més petits tenen una presència relativament major al Parlament.

Quan entraria en vigor la nova distribució?

L'Eurocambra proposa que aquesta nova distribució entri en vigor només després de la sortida de Regne Unit de la Unió Europea, la qual cosa s'espera que es faci efectiva a la fi de març de 2019.

Llistes transnacionals

Els eurodiputats també plantegen la possibilitat d'establir un electorat conjunt en tota la UE per votar, en paral·lel a les nacionals, unes llistes electorals transnacionals. Això significa que la ciutadania europea tindria la possibilitat de votar a candidats de diferents estats i la circunscripición d'aquests diputats no seguiria sent únicament el país que representa. L'informe proposa que el nombre de diputats al Parlament Europeu que es triaran a través de les noves llistes hauria de ser igual al nombre d'Estats membres.

La introducció d'aquesta novetat requeriria una reforma de la llei electoral europea, que hauria de ser adoptar-se en unanimitat amb el Consell Europeu.

Per què és necessària la redistribució

En l'actualitat, no existeix una fórmula precisa que determini el nombre d'eurodiputats que té cada país, sinó solament algunes normes generals establertes en l'article 14 del Tractat de la Unió Europea. Això significa que els caps d'Estat han de prendre una decisió abans de cada elecció en la UE.

Propers passos

Després de la votació en el ple, la proposta s'enviarà als caps d'Estat de la UE, que han de prendre una decisió unànime. El Parlament tindrà llavors que donar el consentiment final.

La Conferència de Presidents del Parlament Europeu va proposar al Consell de la UE que les properes eleccions europees se celebrin del 23 al 26 de maig de 2019.