Parlament Europeu

Article d'opinió de Javi López: Europa en quarantena

  • Actualitzat:
  • Creat:

Article del diputat al Parlament Europeu, Javi López, publicat a ElDiario.es

Europa afronta una nova prova d'estrès. I aquest cop, no només està en joc la salut de les seves institucions; també la dels seus ciutadans, la seva economia, el seu paper en el món i la seva credibilitat i utilitat als ulls dels europeus. La crisi del Covid-19 ha arribat com un tsunami a una Unió fràgil i encara malmesa després d'una llarga llista de crisis que li han deixat marcades cicatrius.

Fins avui, la Unió ha donat mostres de descoordinació i sembla que Brussel·les no ha estat capaç de digerir ni anticipar les conseqüències d'una pandèmia amb gegantines conseqüències. La unilateralitat s'ha imposat en la gestió de fronteres, i al seu costat la sensació de receptes de salut pública a la carta o la vergonyant imatge d'ajuda arribada de l'exterior a Itàlia davant la passivitat de la resta dels seus socis. Si bé és cert, cal recordar, que Europa no té veritables competències en matèria sanitària i és probable que la Unió no tingués més opció que encoratjar el lent però implacable despertar del Leviatan, els vells Estats-nació, que estan recordant la seva contundent maquinària de poder. Ara caldria, com les mostres d'aquesta setmana indiquen, que les seves contundents accions siguin alineades i tinguem capacitat per tornar a la normalitat a la zona Schengen el més aviat possible. Una normalitat, cal dir, que no tornarà a operar sota els mateixos paràmetres.

On Europa es juga la seva credibilitat i el seu futur, és en la resposta econòmica a les gravíssimes conseqüències d'un continent en quarantena. La caiguda del PIB aquest trimestre serà a plom, un indicador de fluxos molt sensible a les aturades d'aquestes característiques. Dependrà de la resposta de les administracions i institucions financeres que estiguem davant una frenada amb reactivació, o davant un sot que s’emporti el xassís del nostre sistema productiu i mercat laboral per davant i acabi traient a la llum, de nou, els desequilibris i deficiències institucionals de la zona euro.

És, en aquest sentit, especialment descoratjadora la resposta del recent Eurogrup. Les seves conclusions: cadascú que gasti el que pugui, però res d'europeïtzació de l'estímul, quan és precisament el moment d'usar eines innovadores i ambicioses que posin en marxa un canó fiscal europeu conjunt i coordinat, aquí tenim el MEDE i el BEI per operativitzar-ho . I fer-ho mentre el BCE continua dotant d'estabilitat i liquiditat il·limitada al sistema financer. És a dir, prendre nota i aplicar les lliçons extretes de la gran recessió per no repetir errors. No ens ho podem permetre.

El contrapunt: els governs nacionals han pres bona nota i es disposen a mobilitzar recursos com si d'una economia de guerra es tractés, perquè exactament d'això es tracta. El Govern d'Espanya es disposa a activar fins a un 20% del seu PIB en forma de garanties, despesa i inversions per salvaguardar la seva economia i protegir els més vulnerables. França i Itàlia estan activant programes similars. Però necessitem de la Unió, la seva imaginació, ambició i solidaritat, perquè si alguna cosa ens recorda el coronavirus, com si d'una bufetada es tractés, és la nostra profunda interdependència. Aquest cop, en forma de vulnerabilitat compartida. Usem en favor de la nostra fortalesa; això hauria de ser la Unió Europea.

Javi López

Eurodiputat PSC-PSOE

18.03.2020