Oficina Parlament Europeu

"l'Iraq pot veure la llum al final d'un larguísimo túnel"

  • Javi López
  • Actualitzat:
  • Creat:

Javi López visita l'Iraq 15 anys després de la seva invasió en una missió oficial del grup del S&D del Parlament Europeu.

L'eurodiputat i membre de la Comissió d'Afers exteriors, Javi López, ha visitat aquest cap de setmana l'Iraq amb una missió oficial del Grup S&D amb la qual els socialistes europeus han volgut realitzar una visita de camp i conèixer de primera mà la situació actual del país i les seves necessitats.

Durant aquesta visita es van realitzar reunions al Parlament Iraquià amb les diferents faccions i grups polítics, enfront de la cuales el diputat López ha comentat que s'han desenvolupat en un to molt positiu i en les quals tots els actors polítics es van mostrar conscients i preocupats pels greus problemes que pateix el país i la dificultat del context regional.

Així mateix, López ha afegit que "l'Iraq ha de mirar al futur sense oblidar el passat i intentant evitar repetir errors com el sectarisme i les influències exteriors, i la gran prova de foc seran les futures eleccions i la gestió dels seus resultats". Per a aquestes properes eleccions, la Junta Electoral a Bagdad va informar a la missió del treball que estan realitzant per facilitar que els desplaçats interns puguin votar. López ha assenyalat “la importància del gran paper que la Unió Europea està fent amb el seu suport per afavorir un procés democràtic en aquests comicis".

Visita a Fallujah

En la seva visita a Fallujah, la delegació va poder conèixer de primera mà l'impacte de la guerra a la ciutat i com encara avui dia és lent i complex recuperar espais i infraestructures per culpa de la gran quantitat d'explosius que es troben sense detectar ni desactivar correctament.

Concretament van visitar l'escola Al Baqee que va ser destruïda pels combats i l'artilleria durant la guerra i que necessiten recuperar per poder tornar a escolaritzar als menors. Un altre punt important de la ciutat i facilitar connexions és el Iron Bridge, un pont que va ser destruït en un atemptat en 2016 i estan construint de nou amb la dificultat afegida d'haver-hi oposat explosius situats a la seva base sota l'aigua.

Durant aquesta visita els eurodiputats van aprofitar per conèixer més d'a prop el treball el UNMAS, la secció de Nacions Unides que treballa per netejar de mines zones de conflicte, així com conversar amb ciutadans i autoritats locals per conèixer la seva situació en primera persona. “La població espera recuperar les seves infraestructures perquè puguin ser un reclam perquè molts dels desplaçats tornin a Fallujah, però els materials explosius que no han detonat són un dels principals problemes i perills a l'hora de refer la ciutat.” concloïa López després de la visita.

Per finalitzar Javi López va afirmar que que "l'Iraq podria ser un actor estabilitzador i pont entre comunitats en una regió amb profundes trinxeres polític-religioses. La UE i el Parlament Europeu seguirem molt d'a prop i intentarem contribuir a això."

Podeu ampliar informació en l'article de Javi López “l'Iraq: volta a la casella de sortida” sobre els 15 anys de la invasió de l'Iraq i la nova estratègia de la UE per al país en aquest enllaç: 


 

Paraules clau: