Oficina Parlament Europeu

Pregunta a la Comissió Europea sobre Open Arms

  • Actualitzat:
  • Creat:

Javi López signa un conjunt de preguntes a la Comissió Europea entre les que demana que el govern italià retiri els càrrec contra la ONG Proactiva

Davant la situació viscuda aquests dies amb les actuaciones de la ONG Proactiva Open Arms per part del govern italià, Javi López, conjuntament amb altres 14 diputats al Parlament Europeu ha co signat una bateria de preguntes a la Comissió Europea entre les que li demana realitzar gestions per a la retirada inmediata dels càrrecs contra la ONG.

Itàlia immobilitza el vaixell de Proactiva OpenArms per promoure la immigració irregular 

La fiscalia de Catania va ordenar ahir la immobilització en el port de Pozzallo del vaixell "Open Arms”. El vaixell ha estat confiscat preventivament sota acusació d'afavorir “la immigració clandestina i l'associació criminal”. 
El vaixell Proactiva Open Arms va atracar aquest dissabte en el port italià després d'un incident amb unitats de guardacostas de Líbia. La Ong va denunciar amenaces per part dels guardacostas libios, que van impedir que la majoria dels immigrants en un rescat poguessin acostar-se al vaixell. Segons el president de l'ONG Oscar Camps “protegir vides humanes ha de ser una prioritat de qualsevol cos —civil o militar— i que així ho estipula el dret, i que lliurar als rescatats a Líbia "equival a portar una devolució en calent". 

Tenint en compte la Convenció de Ginebra de 1951 i el Dret del Mar, preguntem a la CE: 
 

  • Quina opinió té sobre aquesta acusació cap a ONGs que rescaten vides donant assistència humanitària, l'activitat de la qual cobreix la falta de missió europea de cerca i rescat? 
  • Va a realitzar gestions amb el govern Italià per retirar immediatament aquests càrrecs? 
  • Considerarà revistar la Directiva de Facilitació 090/2002 per complir adequadament el Protocol de l'ONU contra el Tràfic Il·lícit de Migrants on inclou l'exempció de criminalització per a aquells que donen assistència humanitària?

  •  

Paraules clau: