Oficina Parlament Europeu

Presentació Informe contra la Desigualtat del Parlament Europeu

  • Javi López
  • Actualitzat:
  • Creat:

Javi López presenta l'Informe contra la Desigualtat del Parlament Europeu.

Benvolgut company, benvolguda companya,

La desigualtat és el major desafiament del nostre temps. Soscava la confiança social i afebleix el suport a les institucions democràtiques. La desigualtat dificulta el creixement i la creació d'ocupació de qualitat, frustra la innovació i impedeix la mobilitat social. Podem concloure que és avui una amenaça en termes econòmics, institucionals i democràtics.

Amb aquest motiu, el Parlament Europeu ha aprovat  l’Informe “La lluita contra les desigualtats com a palanca per a la creació d'ocupació i el creixement econòmic”,  del que he estat ponent, i que ha comportat mes d’un any de treball, discussions i debats amb la implicació de la societat civil, els agents socials i l’acadèmia amb l’objectiu d’enriquir i millorar les seves conclusions.

L’Informe, aprovat pel ple del Parlament Europeu el proppassat mes de novembre de 2017, analitza i orienta a les institucions europees en la lluita contra la desigualtat, la pobresa i l’exclusió social a la que ja s’enfronta diàriament una quarta part de la població europea. És per aquest motiu que l’Informe neix amb la voluntat d’assegurar que tots i totes els i les ciutadans/es europeus puguin gaudir d’una autèntica igualtat d’oportunitats i tinguin les mateixes garanties d’accés als recursos necessaris per a tenir una vida digna al mateix temps que pretén també enfortir el caràcter integrador i desenvolupar la dimensió social que la Unió Europea va suposar amb la seva creació.

Amb l’objectiu de poder-lo compartir amb tots i totes vosaltres i per a donar a conèixer l’Informe, que podeu descarregar directament en aquest enllaç, hem impulsat la creació d’aquesta web www.desigualdades.eu en la que trobareu tant l’anàlisi realitzat, com les conclusions i les seves resolucions.

D’igual forma us volem convidar a la presentació de l’Informe que es celebrarà el proper dijous 12 d’abril a les 19 h a l’Aula Europa (Passeig de Gràcia, 90). La presentació, que es realitzarà a Barcelona, comptarà també amb la participació de la professora de ciències polítiques de l’institut IGOP de la UAB, Marga León, i la politòloga i editora de Politikon, Berta Barbet i, serà moderat per Adriana Trillas, periodista d’Alternativas Económicas i ex corresponsal a Brussel·les.  Al col·loqui voldrem debatre sobre els aspectes socials claus per a contribuir en la lluita contra les desigualtats sense oblidar els aspectes econòmics i fiscals. A la vegada, explicar i parlar de les principals conclusions d’actuacions a les que arriba l’Informe i que són:

  • Treball digne i de qualitat: L’Eurocàmera ha considerat la desocupació com una font de desigualtat i la lluita contra l’atur no ha constituït en sí mateixa una raó suficient per a reduir-la. Els eurodiputats han demanat més esforços per a la creació d’ocupació per a joves i reclamen més fons per a la Iniciativa d’Ocupació Juvenil. Així mateix, recorda que l’educació juga un paper clau per a aconseguir-ho i reitera la importància d’impulsar ocupació verda i en les zones rurals.
  • Millora de les condicions de vida i laborals: L’informe adverteix que la proliferació de treball no declarat, contractacions atípiques o altres formes no habituals d’ocupació en alguns Estats Membres de la Unió Europea han contribuït a la precarització del treball, els baixos salaris, la explotació i menors aportacions en la seguretat social. En conseqüència, també ha augmentat la desigualtat.
  • Enfortiment de l’Estat de Benestar i la protecció social: Mitjançant aquest informe els eurodiputats insten una millora dels sistemes de protecció social dels estats per a garantir l’accés universal a la educació preescolar i a un habitatge assequible, així com unes pensions de jubilació per sobre del llindar de pobresa. És necessari una actuació més decidida i ferma contra la pobresa especialment entre els menors. Es per aquest motiu que l’informe també proposa la creació d’un sistema de garantia infantil.
  • Combatre la pobresa i la exclusió social: Com queda reflectit en punts anteriors, l’informe parteix de la base del reconeixement del paper fonamental de l’educació en la reducció de desigualtats. En aquest sentit, insta als països membre a millorar la inversió procurant garantir d’aquesta manera la igualtat d’oportunitats. L’accés universal a l’educació i l’ajuda econòmica per a joves que cursin estudis superiors és crucial en la lluita contra les desigualtats.
  • Igualtat de gènere real: L’informe aprovat pel Parlament Europeu no oblida que l’augment de desigualtats per la crisi ha afectat especialment a les dones. Per aquest motiu, demana més suport per a les dones emprenedores, mesures contra la bretxa salarial i en les pensions entre homes i dones i mesures que afavoreixin una veritable conciliació familiar i laboral.
  • Coordinació de la política comunitària: Els instruments comunitaris d’avaluació existents com l’anomenat “semestre europeu” haurien de reforçar les seves accions a favor de la reducció gradual de desigualtats, el progrés i la justícia social.
  • Modernització dels sistemes tributaris: la lluita contra el frau i la evasió fiscal també contribueix o pot contribuir a la reducció de desigualtats econòmiques i aconseguint al mateix temps un augment de la recaptació estatal. Els eurodiputats proposen a través d’aquest informe garantir i protegir el finançament públic adequat que permeti sostenir els sistemes de sanitat, habitatge, educació i ocupació.

Si esteu interessats en assistir us preguem confirmeu la vostra assistència a la secretaria d’Impuls Europeu al mail: europa@socialistes.cat.

 

Esteu tots i totes convidats i esperem comptar amb la vostra presència!

 

Javi López

Secretari d'Impuls Europeu del PSC

 

Fitxers adjunts:

Paraules clau: